Kritik uygulamalarda kullanılmak üzere üstün özellikler taşıyan malzemelerin geliştirilmesi rekabetçi sektörlerde büyük önem taşıyor. Epoksi sistemleri taşıdıkları büyük potansiyel dolayısıyla yapılan araştırmalarda kilit rol oynuyor. Yeni teknolojilerle geliştirilmiş epoksi bazlı malzemeler tasarlamak mümkün oluyor.

Nano boyutlarda dolgu malzemesi içeren epoksi reçineler kara, hava, deniz ve uzay taşıtlarında yüksek performanslı yapıştırıcılar ve kaplama malzemeleri olarak kullanılıyor. Epoksilerde iletkenliği sağlamak için karbon nanotüpler, grafen, karbon siyahı, silika, baryum titanat ve kalsiyum bakır titanat gibi nanopartiküller ekleniyor.
Geliştirilen sistemler elektronik parçaların kaplama ve ambalajlamasında da kullanım buluyor. Epoksi/kil nanokompozitlerinde düşük kil derişimleri kullanıldığında mekanik dayanım ve termal kararlılık gibi bazı özellikler önemli ölçüde iyileşme gösteriyor. Kalıplama, döküm işleri ve genel olarak inşaat sektöründe uygulama bulan nanokil ile geliştirilmiş epoksi sistemleri, karbon elyaf veya cam elyaf ile takviye edildiğinde otomobil ve havacılık endüstrilerinde kendilerine yer buluyorlar.
Olağanüstü sayılabilecek mekanik, elektronik ve termal özelliklere sahip karbon nanotüplerin epoksi reçinelerinde dolgu malzemesi olarak kullanılması da malzeme özelliklerinin iyileştirilmesine imkân sağlıyor. Epoksi bazlı nano malzemeler biyomedikal uygulamalar için de çok önemli olarak görülüyor. Epoksi/nano elmas kompozitleri biyotıp alanında kullanılıyor.
Ayrıca nano yapılı epoksi malzemeler kemik onarımındaki performanslarıyla da dikkat çekiyor. Şimdiye kadar çok sayıda epoksi nano kompozit boya ve kaplama malzemesi geliştirildi ve ticarileşti. Tüm bunlarla birlikte yapılan araştırmalar sonucunda kendi kendini iyileştiren, mikrodalga soğurucu özelliğe sahip ve ısıl dayanımı yüksek epoksi nano kompozitler elde edildiği de bildiriliyor.
Kaynak:bilimteknik.tubitak.gov.tr(Adresinden alıntı ve derlenmiştir.)