tarihinde yayınlandı

Epoksi Reçinelerin Özellikleri

1934 yılında I.G. Farbenindustrie AG’den Alman araştırmacı Paul Schlack bisfenolA ve epiklorohidrin bazlı epoksi de dâhil olmak üzere aminlerin epoksilerle olan tepkime ürünlerinin hazırlanmasına dair patent başvurusunda bulundu. Ancak epoksi reçinelerin ticari olarak değer bulması birkaç yıl sonra İsviçre’de bulunan De Trey Freres ve ABD’de bulunan DeVoeReynolds şirketlerinde birbirinden bağımsız olarak hemen hemen aynı zamanlarda gerçekleşti.

Epoksi reçinelerin özellikleri

Ticari anlamda kabul gören ilk epoksi reçineleri birbirinden bağımsız çalışan iki bilim insanı tarafından keşfedildi. BisfenolA ve epiklorohidrin kimyasal bileşikleri kullanılarak elde edilen epoksi reçinesi aynı zamanda günümüzde de en yaygın kullanılan bisfenolA diglisidil eter (DGEBA) tabanlı reçinelerdir.

İsviçre’den Dr. Pierre Castan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden Dr. Sylvan O. Greenlee tarafından ayrı ayrı patentlenen çalışmalar epoksi reçinelere olan ticari ilgiyi de artırdı. 1936’da De Trey Freres şirketinden Dr. Pierre Castan bisfenolA ve epiklorohidrin kullanarak düşük sıcaklıkta eriyebilen ve ftalik anhidrit kullanarak termoset hâline getirilebilen epoksi reçinesi üretti.

Bu reçinenin diş protezlerinde ve dişçilik uygulamalarında kullanılması öngörüldüyse de pazarlama girişimleri istenen başarıya ulaşamadı. Patentlerin Ciba AG’ye lisanslanmasından sonra 1946 yılında ilk epoksi yapıştırıcı İsviçre Endüstri Fuarı’nda tanıtıldı ve döküm reçine örnekleri elektrik endüstrisinin dikkatine sunuldu.

II. Dünya Savaşı’ndan önce epoksi reçinelerin bileşenlerinin yaygın olarak üretilmemesinden kaynaklanan yüksek maliyetleri nedeniyle bu ürünlerin ticari önemi tam olarak ortaya çıkamadı. O zamanlar Shell şirketi epiklorohidrinin tek tedarikçisiydi ve Bakelite firması da fenolik reçineler ve bisfenolA için lider üretici konumundaydı.

Daha sonra çeşitli kimya şirketleri tarafından geliştirilen üretim yöntemleri, polimerleştirme teknikleri ve yapılan lisans anlaşmaları ile bu sorun büyük ölçüde aşıldı. II. Dünya Savaşı’nın hemen ardından Dr. Sylvan O. Greenlee kaplama uygulamalarında kullanılmak üze- re bir dizi yüksek molekül ağırlıklı epoksi reçine bileşiminin patentini aldı. Koruyucu yüzey kaplamaları epoksilerin ilk büyük ticari uygulaması olarak kayda geçti ve günümüzde de aynı eğilimin devam ettiğini söylemek mümkün.

Kaynak:bilimteknik.tubitak.gov.tr(Adresinden alıntı ve derlenmiştir.)